Adoptioprosessin kulku

Usein kysytyt kysymykset adoptioprosessin kulusta

Miten yhdistyksenne adoptioprosessi toimii?

Adoptioprosessi alkaa siitä, kun laitamme kissan etsimään kotia eri kanaviimme. Otamme kodinetsintäilmoituksen pois, kun kyselyitä alkaa olla reipas määrä ja ei ole enää järkeä haastatella enempää ihmisiä yhtä kissaa varten. Pyrimme sopimaan aina yhden kissan haastattelut noin viikon sisälle toisistaan, jotta ensimmäisten haastattelussa käyneiden henkilöiden odotteluaika päätökseen ei olisi liian pitkä.

Ennen kuin sovimme haastattelua, luemme ajatuksella viestit, joilla meitä on lähestytty. Pyrimme näiden viestien pohjalta luomaan alustavaa käsitystä siitä, millaiseen kotiin kissa pääsisi tähän kotiin muuttaessaan. Mikäli meille jää epäselväksi jokin aivan perustavanlaatuinen asia (esim. onko kissalle olemassa jo kaveri, päästetäänkö kissat ulkoilemaan vapaana yms), kyselemme lisäkysymyksiä, kunnes voimme olla varmoja siitä, että peruspuitteet kissan ottamiselle ovat kunnossa. Tämän jälkeen sovimme haastatteluajan.

Haastattelut tapahtuvat aina toimitiloillamme tai sijaiskodissa, turvallisuussyistä emme koskaan tule tekemään kotihaastattelua kodintarjoajan luokse. Haastattelussa pureudutaan vielä tarkemmin siihen, millaisen kodin kissa tästä taloudesta saisi, jonka lisäksi käydään läpi tarkemmin kissan historiaa ja käytöstä sekä luovutussopimus.

Palaamme jokaiselle haastattelussa käyneelle asiaan, vaikka kissa muuttaisi toisaalle. Huomioithan, että voimme tehdä myyntisopimuksen vain oikeustoimikelpoisen henkilön kanssa (+18v).

Saanko kissan heti mukaan ensitapaamisella?

Emme koskaan, missään tilanteessa, mistään syystä, anna kissaa mukaan ensimmäisellä tapaamiskerralla. Vaikka syynä olisi se, että oma kissa tarvitsee kiireesti kaverin tai asuu niin kaukana, että pitkä matka on hankalaa kulkea kahdesti, kissa ei lähde ensimmäisellä tapaamiskerralla minnekään. Tämän tarkoituksena ei ole kiusata kauempaa tulevia henkilöitä, vaan pyrimme pitämään huolen siitä, että kissa ei lähde mukaan hetken mielijohteesta vaan sen tuloa on harkittu ja erityispiirteet varmasti huomioon otettu.

Lukemattomia kertoja on käynyt niin, että henkilö laittaa meille viestiä ja olisi kiinnostunut jostain kissasta ja voisi ottaa sen vaikka heti. Käymme käytäntömme läpi tämän ihmisen kanssa, hän on ok asian kanssa ja saapuu haastatteluun. Seuraavana päivänä haastattelusta tulee viesti, ettei haluakaan tarjota kissalle kotia, koska tämä olikin liian arka/sähisevä/muu.

Mitä jos emme olisikaan vaatineet, että kissaa tullaan tapaamaan etukäteen ja että ylipäätään tullaan haastatteluun? Kissa olisi todennäköisesti palautunut meille nopeasti, ja tämä edestakaisin muuttaminen olisi nostanut kissan stressitasoja reippaasti aivan turhaan ja mahdollisesti aiheuttanut ikäviä oireita. Muita vaihtoehtoja olisivat kuitenkin voineet olla myös kissan eteenpäin myyminen henkilölle ilman suurempaa kiinnostusta, millaiseen kotiin kissa joutuu, kissan lopettaminen tai vapaaksi päästäminen.

Saanko kissan ilmaiseksi, jos tulen hakemaan sen nyt heti?

Lyhyt kysymys, lyhyt vastaus: et saa.

Miten voin valmistautua kissan muuttoon?

Kissan muuttoon kannattaa alkaa valmistautua hyvissä ajoin, sillä muuttaminen vaatii paljon enemmän kuin vain sen, että kissa haetaan kotiin.

  • Hankkikaa feromonihaihdutin, kuten Feliway tai Zenifel. Se laskee kissan stressitasoja stressaavan muuton aikana. Otathan huomioon, että isompi asunto saattaa tarvita useamman haihduttimen

  • Käy huonekasvisi läpi. Onko sinulla sellaisia kasveja, jotka ovat myrkyllisiä kissoille? Älä ota riskejä, vaan hankkiudu niistä eroon, voit vaikka ilahduttaa kaveria uudella huonekasvilla

  • Asunto kannattaa muutenkin tehdä kissaturvalliseksi. Poista kaikki terävät esineet näkyviltä, särkyvät tavarat putoamisvaarasta, johdot järsinnältä, muovipussit piiloon.

  • Miten tuuletat asuntoasi kesällä? Jos sinulla on tapana tuulettaa ikkunasta, hankithan jo hyvissä ajoin ennen kissojen tuloa verkon ikkunaan/ranskalaiselle parvekkeelle. Hyttysverkko ei pidättele kissaa, mutta esimerkiksi minkkiverkko on sopivaa

  • Mihin tilaan ajattelit kissan laittaa, kun ne saapuvat? Olisi hyvä, että ainakin ensimmäiset päivät kissalla olisi jokin pienempi tila, jossa olla. Muutto itsessään on kissalle erittäin stressaava kokemus ja uusi tila on helpompi "ottaa haltuun", jos se on alkuun rajatumpi

  • Onko kissalle jo kaikki tarvittava? Tarvitset ainakin kiipeilypuun, hiekkalaatikon (mieluusti kissojen lukumäärän verran + 1 "ylimääräinen"), ruokakupit, hiekkalapion ja leluja, sekä tietenkin hiekkaa ja ruokaa